play play play play

Ozonowanie

Czym jest ozon i w jaki sposób możemy go wykorzystać branży owocowej?

Ozon jest odmianą tlenu i jest powszechnie stosowany do dezynfekcji pomieszczeń, w procesie uzdatniania wody lub jako czynnik odkażający w przemyśle spożywczym. Po utlenieniu zanieczyszczeń ozon przekształca się w zwykły tlen. Do podstawowych zalet dezynfekcyjnych można zaliczyć jego silne i szybkie działanie na bakterie chorobotwórcze (przykład: Salmonella, E. Coli). W rezultacie otrzymujemy owoce, biologicznie czyste, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, a na poziomie dystrybutora produkt o wydłużonym terminie przydatności do spożycia (średnio 2 - 3 dni w zależności od owocu i przy zachowania łańcucha chłodniczego). Warto podkreślić, że ozon nie pozostawia żadnych pozostałości w żywności i jest zupełnie neutralny pod względem smaku i zapachu.

Próbki wody przed i po ozonowaniu:

Na terenie zakładu E.C.O. Grupy powstała ultranowoczesna instalacja do generowania ozonu w trakcie realizowania poszczególnych procesów technologicznych tj. sortowania, pakowania i przechowywania owoców. Wsparcie naukowe i analityczne dla naszej inwestycji udzielił nam Uniwersytet Warszawski partner naukowy projektu. W codziennych badaniach skupiamy się na zmniejszaniu pozostałości środków ochrony roślin na owocach poddanych procesowi ozonowania. Jest to kluczowe zagadnienie w kontekście produkowania zdrowej żywności.

Wartym podkreślenia jest proekologiczny aspekt zastosowania instalacji ozonowania w naszej firmie, Dzięki zastosowaniu wspomnianej technologii oczyszczamy biologicznie wodę używaną w ciągach transportowych owoców redukując jej zużycie o 87,34%Nasze działania wspierają walkę o środowisko naturalne regionu grójeckiego radykalnie zmniejszając pozostawiony „ślad wodny”.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja mająca na celu opracowanie innowacyjnej technologii przemysłowego wytworzenia, rozpuszczenia oraz podania ozonu na owoc oraz opracowanie udoskonalonej innowacji marketingowej w formie komunikatorów informujących, że jabłko zostało poddane procesowi ozonowania współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania m16 Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: produkt w postaci jabłka o obniżonej zawartości pozostałości środków ochrony roślin, grzybów, bakterii i wirusów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości owocu

 

Celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii przemysłowego wytworzenia, rozpuszczenia oraz podania ozonu na owoc, w ramach której powstanie udoskonalony produkt w postaci jabłka o obniżonej zawartości pozostałości środków ochrony roślin, grzybów, bakterii i wirusów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości owocu.
Celem operacji jest również opracowanie udoskonalonej innowacji marketingowej w formie komunikatorów (sticker oraz kod QR) informujących klienta o tym, że kupowane jabłko zostało poddane procesowi ozonowania. Realizacja operacji pt. „Poprawa jakości i zdrowotności jabłek poprzez zmniejszenie pozostałości środków ochrony roślin, w tym pestycydów oraz grzybów, bakterii i wirusów przy wykorzystaniu technologii ozonowania” w ramach działania M16 "Współpraca" PROW 2014-2020. Operacja realizowana przez grupę operacyjna pod nazwą „Grupa Operacyjna na Rzecz Zdrowych Jabłek”.
Wartość uzyskanego dofinansowania: 3 830 246PLN

W pierwszym etapie opracowano założenia dla instalacji ozonowania.

Celem jest zakup, montaż i parametryzacja instalacji do ozonowania wody przenoszącej owoce.

W wyniku badań :

Wytypowano 9 miejsc osadzenia nowych urządzeń systemu, wytyczono 4 linie zasilające oraz 6 potencjalnych linii dostarczenia ozonu ze względu na bezpieczeństwo pracowników (BHP – ozon) i punktów odbiorczych w obecnym ciągu (4 sztuk - zatapianie skrzyni, wanna z kąpielą wodną, kurtyna wodna – opcja ponownego zatapiania), określono minimalne stężenie O3 na poziomie 0,6 ppm wskazując przedział właściwy (maksymalny) na poziomie 2,2–3,5 ppm, prace rozwojowe w zakresie przechowywania owoców w magazynie wysokiego składowania w korelacji do długotrwałości i stężenia ozonowania – wartość początkowa 0 – wydłużenie przechowywania powyżej 30 dni. Wypracowano ułożenia skrzyń z możliwością ich ponownego ozonowania w tym zdublowaną kąpielą (zatapianie skrzyni, wanna z kąpielą wodną, kurtyna wodna – opcja ponownego zatapiania) – wzrost przechowalności o 15 do 20%. Fizyczny montaż elementów układu stan początkowy 0 – docelowy 10 urządzeń, instalacja szafy sterowniczej stan początkowy 0 – docelowy 1. Położenie przyłącza do szafy sterowniczej. Instalacja głównych czujników ozonu (zatapianie, sortownia, linia pakująca) z 0 do 3 sztuk i układu nadzoru – główny wyłącznik – 1 sztuka.

Wyznaczono niezbędne miejsce do budowy instalacji i montażu wytypowanych urządzeń. Zoptymalizowano układ poprzez zmniejszenie zbiorników z O3 z 600 do 400 l, podwojono układ magazynowania środka. Po analizie technicznej urządzeń i redukcji filtrów z 4 do maks. 2 w układzie, połączono instalację, nastąpiła zmiana położenia kabli w korytkach kablowych (skrócenie o 13 metrów linii), przeniesionego z układu generatora tlenu na drugą stronę linii - poprawiono ergonomię pracy obsługi, testy instalacji na utrzymanie poziomu ozonu – rozwinięto system hydrauliczny poprzez zastosowanie 2 zaworów zwrotnych zamykając układ w zbiorniku kąpieli jabłek, walidowano przepływ czynnika i utrzymanie ciśnienia w układzie – zwiększenie z 0,8 do 1,2 B - zwiększenie do 7,3 – 7,5 B ciśnienia na wylocie generatora tlenu, wdrożenie instalacji z pracami rozwojowymi w zakresie ustawienia głównego urządzenia – generatora ozonu, zmiana czujników temperatury na generatorze ozonu z dokładnością do 0,0100C – jako wynik analizy istoty wpływu fizycznej temperatury wody w kąpieli 8,80C, szybka możliwość reakcji na grzałkach przy spadku już o 0,010-0,0150C, niwelacja siły bezwładności grzałek, Walidacja ciśnień w układzie u układu pneumatycznego – wymiana elektrozaworów z 2 do 3 drogowych, walidacja końcowa - zmniejszenie stężenia ozonu w powietrzu na 3 stanowiskach w presortingu do 0,1 mg/m3 z dopuszczalnych normą 0,2mg/m3 (≈ 0,1 ppm), analiza i finalne rezygnacja z wyciągów ziemnych na rzecz wentylatorów, zmiana ciągu wentylatorów po odbiorze wstępnym o ciągu z 1175 na ponad 3270 m3/h, zamiana i zwiększenie wielkości okapów powyżej 1200 x 600 mm. Instalacja końcowa po walidacji systemu to redukcja mikroorganizmów na poziomie 80-85% w I kąpieli, eliminacja zakażeń wtórnych na poziomie 85-95% po wtórnym ozonowaniu, zwiększenie sprawności układu hydraulicznego, optymalizacja układu elektrycznego, ergonomii pracy stanowisk na presortingu – stan wyjściowy 75% zmiana sprawności układu do około 90%.

Realizacja etapu doprowadziła do określenia założeń dla budowy prototypowej instalacji ozonowania jabłek, wykonania i wdrożenia instalacji ozonowania, określenia optymalnego stężenia ozonu, określenia optymalnego czasu podawania ozonu na owoc oraz określenia optymalnej temperatury wody ozonowanej.

Drugi etap to badanie owoców(jabłek) na zasadność ochrony roślin przed i po ozonowaniu.

W ramach prowadzonych prac badawczych zbadano też inne funkcje ozonu w zakresie dezaktywacji pestycydów pochodzących z oprysków owoców podczas procesu dojrzewania.

Dedykowany do przedmiotowego procesu ozon jest substancją o silnych właściwościach utleniających. W związku z tą właściwością został zaimplementowany do odkażania wody technologicznej, w której dokonuje się proces mycia i transportu jabłek. Finalnie ozon w odpowiednim stężeniu ma dziać jako czynnik podłużający trwałość owoców w procesie przechowywania a nawet transportu w zmiennych warunkach atmosferycznych.

Ozonowanie jako zaawansowany proces utleniania wykorzystywane jest w procesach technologicznych, ponieważ :

  • przyśpiesza niektóre reakcje chemiczne
  • wspomaga procesy filtracyjne
  • pozwala efektywnie usunąć m.in. żelazo, mangan, amoniak
  • przyśpiesza utlenianie mikrozanieczyszczeń oraz naturalnej materii organicznej
  • przywraca wodzie naturalną barwę i krystaliczną przejrzystość
  • usuwa z wody nieprzyjemny smak i zapach

Ozonowanie wody to szybki, pewny i sprawdzony sposób usunięcia z niej drobnoustrojów – bakterii i wirusów oraz pestycydów pod warunkiem utrzymania jego stałego poziomu podczas procesu technologicznego.

Wykonano analizę do przedmiotowych badań , która wykazała , że włączenie ozonowania do przechowywania owoców w tym także jabłek istotnie zmniejsza poziom mikroorganizmów powodujących psucie i gnicie owoców, zmniejszenie ubytków masy oraz redukcję pozostałości pestycydów.

Nr próby: 194/11/21

nazwa pestycydu

najwyższe dopuszczalne stężenie [mg/kg]

wynik badania [mg/kg]

próbka

ozon

kwas octowy 10%

25% witamina C

3% nadtlenek wodoru

1

2

3

1

2

3

1

2

3

acetamiprid

0,4

0,054

0,045

0,026

0,031

0,015

0,030

0,029

0,092

0,034

0,019

0,047

methoxyfenozide

2

0,013

0,011

-

-

-

0,006

0,005

0,008

0,006

0,006

0,009

flonicamid

0,3

0,013

0,013

0,017

0,027

0,007

0,019

0,018

-

0,012

0,011

0,012

captan

10

0,130

0,180

0,100

0,080

0,076

0,124

0,142

0,169

0,131

0,127

0,213

Nr próby: 085/12/21

nazwa pestycydu

najwyższe dopuszczalne stężenie [mg/kg]

wynik badania [mg/kg]

próbka 1

próbka 2

próbka po ozonowaniu

carbendazim

0,2

0,137

0,167

0,103

acetamiprid

0,4

0,042

0,047

0,039

thiophanate-methyl

0,5

0,233

0,202

0,077

chlorantraniliprole

0,5

0,005

0,005

-

captan

10

0,447

0,691

0,589

folpet

0.3

-

0,024

-

Pestycydy to duża i niejednorodna grupa związków (zarówno pod względem strukturalnym, jak i pod względem właściwości fizykochemicznych), toteż w różnym stopniu wykazują podatność na utlenianie pod wpływem ozonu. Różnice dotyczące stopnia degradacji wynikają prawdopodobnie z różnic w strukturze cząsteczek testowanych związków. Obecność atomów różnych pierwiastków oraz różnych wiązań w cząsteczkach, może mieć wpływ na stopień degradacji indukowany ozonem. Czynnikiem determinującym zróżnicowanie wyników dla tego samego związku, może być odmianowość jabłek.

Przeprowadzono badania pozostałości pestycydów na różnych odmianach jabłek. Tabela 1. przedstawia uśrednione wartości stężeń dla 3 pestycydów w różnych odmianach jabłek. Ozon wykazuje głównie działanie powierzchniowe na skórkę jabłek. Poszczególne odmiany charakteryzują się innym metabolizmem środków ochrony roślin, a co za tym idzie, pozostałości pestycydów są kumulowane w różnych częściach owoców (skórka, miąższ, gniazdo nasienne). Prawdopodobnie najlepsze wyniki uzyskano dla owoców, w których największe stężenie pozostałości pestycydów występowało w skórce. Sprawdzono także częstotliwość występowania poszczególnych środków ochrony roślin i oceniono ich stopień degradacji pod wpływem ozonu. W tabeli 2. przedstawiono zestawienie wykrywanych substancji.

Tab. 1. Uśrednione wartości stężeń dla 3 pestycydów w różnych odmianach jabłek.

 

 

 

Odmiana

Średnie stężenie pestycydu [mg/kg]

Methoxyfenozide

Pirimicarb

Spirodiclofen

 

przed ozonowaniem

po ozonowaniu

przed ozonowaniem

po ozonowaniu

przed ozonowaniem

po ozonowaniu

Idared

0,288

0,098

0,009

0,005

0,019

 

0,008

Champion

0,091

 

0,074

0,022

 

0,018

0,081

 

0,063

Ewelina

0,307

 

0,118

0,010

0,006

0,034

0,017

Eliza

0,068

0,031

0,016

0,010

0,025

0,013

W wielu przypadkach dzięki działaniu ozonu, osiągnięto poziom pozostałości pestycydów poniżej granicy wykrywalności. Najlepsze efekty uzyskiwano dla stężeń pozostałości pestycydów poniżej 0,05 mg/kg. W 70% takich przypadków, pozostałości środków ochrony roślin były degradowane do poziomu poniżej granicy oznaczalności.
Przy stężeniach o rząd wielkości wyższych, czyli
0,5 mg/kg, degradacji ulegało średnio 40-50% pozostałości pestycydów. Występowały jednak związki, takie jak tebuconazole czy captan, dla których nawet przy wyższych poziomach stężeń degradacji ulegało nawet do 95% pozostałości lub zmniejszały się one do poziomu niższego niż granica wykrywalności. Poniżej przedstawiono przykłady uzyskanych wyników.

Tabela 2. Zestawienie wykrywanych pozostałości środków ochrony roślin oraz stopień ich degradacji pod wpływem ozonu.

Wykryta substancja

Klasyfikacja wg zastosowania

Częstość występowania substancji w badanych próbkach [n/2885]

Uśredniony stopień degradacji [%]

Acetamiprid

insektycyd

2678

41

Indoxacarb

insektycyd

689

30

Flonicamid (suma flonicamidu, TFNA i TFNG
wyrażona jako flonicamid)

insektycyd

2541

78

Tebuconazole

fungicyd

1876

95

Carbendazim

fungicyd

1995

26

Thiophanate-methyl

fungicyd

2237

64

Captan (suma captanu i THPI wyrażona jako captan)

fungicyd

2799

89

Chlorpyrifos

insektycyd

347

80

Difenconazole

fungicyd

478

36

Trifloxystrobin

fungicyd

983

28

Pyrimetehanil

fungicyd

807

62

Folpet (suma folpetu i PHTH wyrażona jako folpet)

fungicyd

2652

57

Chlorantraniliprole

insektycyd

1970

65

Boscalid

fungicyd

2573

43

Cyflufenamid

fungicyd

689

82

Isopyrazam

fungicyd

1891

50

Pyraclostrobin

fungicyd

2489

26

Tetraconazole

fungicyd

2097

43

Pirimicarb

insektycyd

1008

67

Mepanipyrim

fungicyd

1346

45

Imidacloprid

insektycyd

892

58

Spirotetramat wraz z metabolitami (BYI08330-cis-enol, BYI08330-enolglucoside,
BYI08330-cis-keto-hydroxy, BYI08330-
mono-hydroxy)

insektycyd

1011

45

Hexythiazox

insektycyd

379

34

Proquinazid

fungicyd

212

64

Przeprowadzone badania pozwoliły na ocenienie wpływu ozonowania na zawartość pozostałości pestycydów w jabłkach. Wykazano, iż dzięki działaniu ozonu możliwe jest zredukowanie pozostałości pestycydów nawet do poziomu niższego niż granica wykrywalności. Ozonowanie może być z powodzeniem wykorzystywane do poprawy jakości owoców, poprzez zmniejszenie w nich zawartości środków ochrony roślin, jednak kluczowy jest dobór odpowiednich warunków ozonowania. Badania wykazały również, że znaczący wpływ na redukcję pozostałości pestycydów mają czynniki takie jak: odmiana jabłka, różnice w strukturze i fizykochemii badanych związków, oraz stężenia wyjściowe pozostałości pestycydów w próbkach niepoddawanych ozonowaniu.

Realizacja całego zadania doprowadziła do określenia zawartości środków ochrony roślin przed i po ozonowaniu. Określono ilość ozonowań w ciągu technologicznym i stopień stężenia w zależności od okresu przechowywania i zabrudzenia. Wykonano testy w zakresie optymalnej temperatury i ostatecznie ustalono zakres temperatury wody ze względu na wielkość stężenia. Całość pokryto testami walidacyjnymi w zakresie poszczególnych parametrów i ich wpływu na czystość owoców przed i po wykonanym ozonowania.

Przebadano instalacje do ozonowania w skali przemysłowej pod kątem jej wpływu na zmniejszenie grzybów, wirusów, pleśni a przede wszystkim pozostałości z części środków ochrony roślin w jabłkach. Obecnie linia produkcyjna Lidera Grupy Operacyjnej wynosi 7 linii do mycia i pakowania jabłek, które wcześniej są segregowane w automatyczny sposób pod względem wielkości, jakości i stopnia dojrzałości owocu. Woda w każdej linii jest różnej jakości pod względem bakteriologicznym oraz pod względem ilości pestycydów i herbicydów, jakie w niej występują. Dla uzyskania kompletnych badań, badania prowadzono w sposób równoległy na wszystkich liniach, aby można było uzyskać powtarzalność wyników.

Dodatkowo prowadzone badania na wszystkich liniach prowadzono na owocach/partiach jabłek z owocami, które były zainfekowane, skażone lub zgnite (środowisko wodne). Strumienie wody wpływały na jakość jabłek, które później były sortowane i pakowane, a które przed wprowadzeniem do systemów segregujących były zdrowe. Grupa badawcza w ramach instalacji prototypowej prowadziła dozowanie wody wysokoozonowanej w takiej ilości na owoce, aby ich nie uszkodzić,
a jednocześnie zapobiec procesom gnilnym. Najistotniejsza częścią procesu badawczego była optymalizacja i automatyzacja ilości dozowanej wody wysokozonowanej poprzez dysze, w celu zapewnienia maksymalnego usunięcia pestycydów z powierzchni owoców.

Jak wspomniano, ramach projektu została opracowana prototypowa instalacja do ozonowania jabłek.

Dla uzyskania wymiernych wyników w czasie rzeczywistym pozyskiwano informacje na temat ŚOR, przynajmniej na części przebadanych jabłek. Uzyskując informacje bezpośrednio od dwóch gospodarstw, Grupy operacyjna posiadała niezbędna wiedze na temat czynników zmiennych takich jak:

  • wilgotność,

  • pora dnia,

  • termin zbioru,

  • w trakcie stosowania ŚOR.

Naturalnym wynikiem realizacji zadań I-III było podniesienie jakości i zdrowotności jabłek. W tym przypadku można zatem mówić o udoskonaleniu produktu rolnego, przy czym to udoskonalenie wynikać będzie z obniżenia zawartości ŚOR i eliminacji wirusów, pleśni oraz grzybów.

play